PODCAST ÉS BLOG2021-12-21T16:44:46+00:00

PODCASTOK

A szó az emlékek gyermeke. A csönd pedig az örökkévalóságé.

PODCASTOK

A PARADOX ELME PSZICHOLÓGIÁJA

Az itt hallható podcastok és írások segítségével egy nagyszerű kalandban vehetsz részt. Az emberi elme felfedezésének és megértésének kalandjában. A tét óriási, a feladat pedig igazi kihívásnak számít. Alkuk nélkül akarunk válaszokat találni arra, hogy miért élünk úgy, ahogy. Miért élnek az emberek inkább zavarodottságban és szomorúságban, mint hogy változzanak. Ezért átvilágítjuk és nagyító alá helyezzük az elme természetét, megértve létezésünk egészét. És ahogy haladunk, egyre tisztábban láthatjuk majd önmagunkat, azon belül pedig ellentmondásainkat és önbecsapásainkat. Ha egyszer megértjük, hogy valójában milyenek is vagyunk és mindezt úgy tesszük, hogy közben nem akarunk valamilyennek lenni, elemi átalakuláson mehetünk keresztül.

EGYÜTT GONDOLKODNI

By |december 15, 2021|

Vajon képesek vagyunk-e egymással valóban együttműködni? Együtt lenni, együtt gondolkodni, együtt beszélgetni? Hisz addig, amíg a természetes együttműködés helyett az "együtt kell lennünk és együtt kell működnünk" állapotában tengetjük a mindennapjainkat, mindaz, amit kreativitásnak, teremtésnek és szabadságnak vélünk, nem lesz egyéb, mint a valóság árnyéka. Erről és ehhez hasonló dolgokról beszélgetünk ebben a podcastban...

FIGYELEM

By |december 14, 2021|

A figyelem különös dolog. Nem csak hogy óriási átalakító ereje van, hanem az egyetlen olyan állapot, amiben lelkünk átfordulása végbe tud menni. Ebben a részben a figyelemről, annak művészetéről, hasznáról és fontosságáról lesz szó. Na és persze arról is, hogy miért nem vagyunk képesek a valódi figyelemre, mivel tévesztjük össze, és e felcserélésnek milyen hátulütői vannak.

KÜZDELEM

By |október 24, 2021|

Életünket két pszichológiai alapelv mérleghintáján igyekszünk egyensúlyban tartani. Az egyik felén a félelem, a másik felén pedig az öröm ül. És amíg az egyiket folyamatosan igyekszünk elutasítani, aközben a másikra szakadatlanul vágyunk. E kettősség, vagyis az elutasítás és a vágyakozás által létrejövő állandó küzdelem hatja át aztán az egész életünket. Vajon megszüntethetőek-e belső küzdelmeink?

A KÖNYV


Jankai János
Nincs alku

Várható megjelenés: 2022. december

“Az ember csak addig okoz másoknak fájdalmat, amíg kellő mértékben képes elhatárolódni a szenvedéstől. Ezt egyetlen módon tudja megtenni. Az önmanipuláció, más szóval az önmegtévesztés segítségével. Ehhez pedig hitre, eszmékre, és magyarázatokra van szüksége. Így addig, amíg az ember az energiáját arra fordítja, hogy tetteinek helyességét ezeken keresztül igazolja, sohasem fogja meghallani a körülötte élők jajkiáltását. És minden változatlan marad a világban…

Annak érdekében tehát, hogy a szenvedésnek véget vethessünk, egyetlen teendőnk maradt. Kapcsolatba kell kerülnünk a tényekkel. Vagyis tisztán, mindenféle hitek, eszmék és magyarázatok nélkül kell látnunk mindent. Önmagunkat, tetteinket és tetteink következményeit.

A tisztánlátás az ember egyetlen olyan „elmeállapota”, amely képes megadni számára azt a lelki stabilitást és békességet, amire évezredek óta áhítozik. Segítségével úgy uralhatja önmagát és környezetét, hogy eközben nem okoz sem magának, sem pedig másoknak szenvedést. És ez kivételes dolog.

A tisztánlátás kizárólag a helyes gondolkodásmód által valósulhat meg. Helyesen gondolkodni pedig csakis intenzív önismeret révén leszünk képesek. Ha nem értjük meg önmagunkat, ha nem fedezzük fel ellentmondásos gondolkodásmódunk által létrehozott abszurd folyamatainkat, cselekedeteink légből kapottak lesznek. Stabil alap nélkül pedig minden építmény összedől. Csak idő kérdése.

A tisztánlátás a legnagyobb hatalom…”

Részlet Jankai János: Nincs alku című, az ITSIAA gondozásában hamarosan megjelenő könyvéből.

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy időben értesülhess a kétnapos előadások aktuális időpontjairól és a témakörökről, képzésekről, megjelenő új írásaimról és podcastjaimról, és a készülő könyv kiadásának dátumáról.

Go to Top